Demens

Links vedr. Demens

Dagens-Medicin

Links vedr. Demens

På sitet menneskeret.dk er der artikler der ligeledes berører den enkeltes rettigheder i systemet.

Citat fra Dagens Medicin: Demente får livsfarlig antipsykotisk medicin

Anbefaling fra myndighederne får læger til at skifte tilbage til ældre typer lægemidler men eksperterne advarer:
Den gamle medicin er ikke bedre og har enorme bivirkninger: Rysten, muskelstivhed, savlen og tilbøjelighed til at falde er blot nogle af de voldsomme bivirkninger, som demente patienter i behandling med antipsykotisk medicin risikerer at blive udsat for.
Dagens Medicin har talt med læger på geriatriske afdelinger flere steder i landet, som går tilbage til at bruge ældre typer af antipsykotisk medicin med større bivirkninger.

Begrundelsen er, at Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen har udsendt advarsel om, at to nye antipsykotiske stoffer øger risikoen for blodpropper og blødninger i hjernen blandt demente patienter over 65 år. Det drejer sig om olanzapin og risperidon, som findes i præparaterne Zyprexa og Risperdal.

De gamle antipsykotiske midler imidlertid livsfarlige, advarer eksperter.

Gamle antipsykotiske stoffer som Serenase er over dobbelt så farlige som de nye typer, Risperdal og Zyprexa. Risikoen for blodpropper er langt højere, og samtidig er bivirkningerne enorme, vurderer gerontopsykiater Ole Bjørn Skausig, der er ledende overlæge ved almenpsykiatrisk afdeling på Psykiatrihospitalet i Dianalund.
“Det er bestemt ikke den rigtige løsning at gå tilbage til de gamle stoffer, for de er på alle måder værre end de nye,” siger Ole Bjørn Skausig.

“Jeg havde for nogle måneder siden en patient, som var så ubevægelig, at hun var stiv som et bræt. Hun var så angst, at hun skreg, hvis nogen rørte ved hende, på grund af de voldsomme bivirkninger ved haloperidol, som hun var i behandling med.

Hendes egen læge satte hende på Zyprexa i stedet, og vi fortsatte den behandling. Resultatet er, at hun nu er veltilpas og glad og kan sidde roligt og drikke kaffe sammen med sin søn,” siger Ole Bjørn Skausig.

“De gamle demente patienter tåler ikke Serenase.

De neurologiske bivirkninger er større hos dem. De bliver stive og kan miste evnen til at gå og spise. Hvis det fortsætter over længere tid, og ingen griber ind, så dør de simpelthen,” siger Peder Christensen.

author-avatar

Om Carsten Lemche

CEO og Opfinder af LEMCO Combi Bike Plus, sengecykel m.v.Jeg har arbejdet med træning og hjælpemidler siden 1985. Jeg er fascineret af hvor meget jeg kan ændre et menneskes liv, ved at give mulighed for at træne i fysioterapi eller i eget hjem. Jeg bruger meget tid på at forstå mine kunders behov, og arbejder hver dag for at udvikle og producere de bedste løsninger til mennesker i kørestol, og meget dårlig gående. Det vil glæde mig også at hjælpe dig.